Тюркоаз

Милена Крумова

Откъси от книгата

Яна (главната героиня) обожава морето, вълните и цвета им. Тя е художничка и има магазин за сувенири в София. С нейната съдружничка изработват различни предмети и накити, включително и от тюркоаз. Цветът на този полускъпоценен камък се превръща в тяхната запазена марка.

Яна се разделя с приятеля си от Варна и разбира, че трябва да промени своя подход към връзките си. Целеустремена в работата си, тя често забравя, че и партньорите ѝ имат нужда от внимание.

Съдружничката ѝ (Елена) я запознава със свой познат от курса по китайски език, който посещава. Яна започва нова връзка, подозирайки още в началото, че тя няма дълго да просъществува. Скоро разбира, че е била права, тъй като новият ѝ приятел би искал по-скоро бизнес взаимоотношения с нея: „Сега разбра каква беше тяхната връзка. Май беше поредния бизнес план. Той учеше китайски с такава идея, да създаде бизнес партньори в Азия. Да успее да пробие на пазара с евтини стоки. Не се разсейваше по време на урок. Затова той напредваше уверено в ученето. Опитваше се да я раздели с Елена, защото това беше следващата му успешна сделка. Магазин на  същата улица.“

Яна живее със своя котарак. Завеждайки го до клиниката за домашни любимци за  ваксина, се запознава с новия лекар д-р Филип Лазаров. Озадачена е от срещата си с него. След време го вижда отново в магазина си, докато подготвя сватбата на приятелката си. Случайно се срещат и в ресторанта, където обядва обикновено. Най-изненадващо обаче се оказва, че той е и мистериозният кум на сватбата на Елена, а Яна там е в ролята на кумата. Стъписва се от странната ситуация: „Какво беше това дяволско съвпадение, случайност, стъписваща и неконтролируема. Историята за пътуванията му между България и Турция, родителите, шпионски преследвания. Заплетени случаи. Сега трябваше бързо да си го представи в друга негова роля. Не можеше толкова бързо да мисли, задълбочи се и не чу, че я викат да се подпише. Оказа се, че кумата беше доста разсеяна днес. А имаше важна роля в този ден.“

На сватбенато тържество разбира и за религиозната принадлежност на младоженците и се впечатлява от липсата на доверие и несподелената подробност. Разговаря с приятелката си и разбира, че тя е еврейка, а съпругът – мюсюлманин. За кума нищо повече не получава като информация.

В деня на настъпването на китайската Нова година Яна празнува своя рожден ден по желание на приятелките си. Кани лично и д-р Лазаров. Той разбира, че Яна преживява някакъв тежък период на колебания и остава настрана. На партито се запознава с инструктор по йога и забелязва колко позитивно е общуването със спокойни, уравновесени и предвидими хора. Тя започва връзка с него, но скоро е твърде отегчена от липсата на страст.

Една от приятелките ѝ ѝ предлага да отидат при известна гадателка, която давала точни предсказания за бъдещето. Яна отива и е силно разтревожена от фактите, за които ѝ говори странната жена. Тя ѝ обещава бъдеще, изпълнено с любов и хармония, но на пътя, по който ще стигне до него, ще има смърт, нещо с тюркоазен цвят и пътуване до голям часовник. Това отвращава Яна към всички суеверия, които объркват хората. Отказва се от всякаква чужда намеса в личния ѝ живот.

След време забелязва, че котаракът ѝ не се храни и само лежи. Затова отново отива при д-р Лазаров, който ѝ обяснява, че любимецът ѝ умира, и тя трябва да реши дали да го приспят, тъй като го чакат мъки. Яна е изплашена и разтревожена. Разрешава да спаси любимеца си от мъките. После се отдава на мъката си.

След около седмица ветеринарният лекар ѝ се обажда с предложение да си осинови едно малко кученце и я кани в лечебницата да огледа животинчетата, изоставени там от притежателите си. Тя отива, но се колебае, защото обича повече котките. Лекарят я кани да излязат заедно с малкото кученце, за да се запознае с поведението му и така да реши дали го иска. По време на разходката тя му разказва за мъката си по котарака, той я разбира, защото е преживял нещо подобно. Уверява я, че кучетата даряват много любов и са безпределно благодарни към стопаните си. Така че мъката ѝ може да бъде излекувана именно от този домашен любимец. Тя усеща, че лекарят добре познава не само животните, но и хората с техните чувства. След разходката тя взима кучето и наистина се сближава с него. Чувства се успокоена.

Скоро обаче получава покана от една от нейните приятелки, която има работа в Прага. Двете заминават и се наслаждават на красотата на този стар град. Съвсем случайно се срещат в къщата-музей на Кафка с двамата ветеринарни лекари от клиниката. Заедно четиримата продължават посещението си в града и се сприятеляват, споделяйки едни и същи интереси към литературата, музиката, киното. Яна и Филип разговарят, а приятелите им ги снимат. Разглеждайки кадрите, фотографите забелязват нещо в другата двойка: „Двамата бяха окъпани в светлина, вятърът ги носеше в пространството, косите им се развяваха, а очите им – вперени един в друг, сякаш си казваха „Аз съм твоя, ти си мой“. Фотографите се спогледаха в недоумение. Имаха невероятно попадение. Бяха доловили несъзнателно един красноречив момент. Между модели им се беше зародил един пламък  чувства.“

Стигайки до часовниковата кула, се приготвят да видят фигурите, появяващите се на всеки кръгъл час. Когато шоуто започва, Филип не е впечатлен от нищо друго освен от Яна. Тя се обръща, за да го види, и забелязва шала му, очите – онези, които често тя е сънувала. Спомня си думите на странната гадателка и разбира, че това предсказание се е сбъднало: „Усети нещо, случваше се нещо съдбоносно. Запита се „Нима е той?“. После Филип се приближи, наведе се към нея и я целуна. Часовникът отмерваше времето, а двамата забравиха за него. Откриха нещо ново за себе си. Блажено. Истинско. Като че ли продължи дълго, но за двамата времето спря. Бяха сами сред такава огромна и шумна тълпа.“

Недоверието, колебанието и съмнението отиват в миналото. Яна се наслаждава на сегашния момент, без да мисли за всички подробности, свързани с религия, националност, минало. Приема любовта такава, каквато е – над всички норми и порядки.Тя е смесица, не е само синя или зелена. Тя е божествено творение, притежаващо неземна сила.


Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)