Аз съм

Михаела Матева

Откъси от книгата

Ще ви разкажа историята на едно момиче през моите очи, сигурно се питате какво значи това. С какво тази история е по-различна от останалите? Сега ще ви подскажа малко.

„Аз съм понятие, което всеки разбира погрешно. Аз съм качество, което някои хора си мислят, че не притежават, но много се лъжат. Аз съм нещо нереално, но имам силата да ви влияя и да ви контролирам. Аз съм съвестта на човека, който няма смелост да се изправи срещу своите действия. Няма сила да застане срещу последствията, които причини. Аз съм тази, която се осмели да разкаже нейната история. Аз съм тази, която няма да го остави да си прости.“

Заедно ще проследим историята на Ема. Ще съпреживеете нейните най-тежки моменти, но и ще се докоснете и до най-щастливите. Ето как:  всичко започна с няколко изказани думи. Думи, като тези тук, но имащи силата да променят всичко. Едно „-Обещавам ти, принцесо“ я раздели от близките й, оставяйки я да се бори сама срещу света на своята крехка възраст.

Ема губеше себе си. Смяташе, че няма кой да я подкрепи. Животът й се превърна само в съществуване. И в този момент съдбата я среща с Ник. Това е момчето, което винаги и помага щом има нужда. Това е човекът, който успява да върне надеждата й, че може би и тя е създадена да бъде щастлива. Времето с него минава неусетно, а тези мигове се превръщат в най-хубавите моменти от живота й. До като всичко това не прераства в      „- Обичам те- най-после призна на глас, това, което се бе превърнало в най-големия и страх.“

Чувствата им достигат такава сила “тя знаеше, че един ден точно тези думи щяха да я погубят“. Двамата се изправят пред ново изпитание да се научат как да обичат без да се разрушат.

Освен всичко това, драги ми читатели, аз знаех, че Ема има задача, поради която ви разказвам нейната история. Това бе тайна „...в стаята ми има една тетрадка, в нея съм написала някой неща, които искам да изпълниш. Обещай ми, моля те, че ще се справиш с всичко.“ оставена от баба й. След като бе разкрита аз самата станах свидетел на всичко. Три дати, три срещи, в които тя трябваше да открие човека, който я бе изоставил. Човекът, който бе забравил за нейното съществуване. Но всяко едно място и носи нова нещастие, събитие променящо живота й.  Един опит за изнасилване преобръща всичко около нея. „Дни наред след ужасното преживяване, то се връщаше в съзнанието ми. Исках да го преживея, не исках да остава белег в моята душа, не исках цял живот да се страхувам.“ Тя се променя до такава степен, че всичко това я кара да се отдръпне от единствения човек, който обича- Ник. Независимо, че е открила своето убежище, като пише върху белите листи „Възможно ли е той да те кара да се чувстваш щастлива без да е направил нищо, а в същото време да те убива със своите действия.“ тя е загубена. Отново е сама, а единственото и спасение са разговорите с него.

   „-За какво си мислиш? - това се превърна в техния ритуал, може би никога нямаше да може да замени този, който имаха с баба и, но я караше да се чувства добре, да изрази това, което наистина иска без да се притеснява.

   - За обичта.- отвърна тя отново, изчаквайки той да опише своите виждания.

   - Обичта има много различни форми, чийто проявления се наблюдават у нас. - Ник се замисли за секунда, но Ема искаше да изрече всичко, което се въртеше в съзнанието.

Прекъсна го и каза:

    - Много често чувам хората да казват, страхувам се да обичам. Замисляли ли сте се над тези думи? Ние не се страхуваме да обичаме, страх ни е да изразим чувствата си. В днешно време емоциите са нещо, което е по-добре да крием дълбоко в себе си. Не всеки би приел обичта, която сме готови да му дадем. Но не защото не изпитва същото.

А, защото се опитва да предпази себе си. Много често хората таящи еднакви чувства нямат смелостта да се погледнат, да бъдат щастливи.

Да дариш някого с обич е отговорност, обещание, което му дава надежда. Надеждата, че в този объркан свят можеш да намериш мястото си до човека, за когото копнееш.

Страх ни е да обичаме, страх ни е да дадем всичко от себе си, защото това са последните невинни частици от нашето сърце- нашата последна вяра, че може би има някой, който ще успее да запълни липсите.

И колкото повече се опитваме да се предпазим криейки чувствата си, все повече нараняваме себе си. Защото, повярвай ми, надеждата да имаш някого, за когото копнееш, е по-разрушителна за риска, който може да разбие последните парченца от сърцето ми.

Настъпи тишина, сякаш двамата осъзнаваха силата на думите й.“

 

 Докато двамата герои довършваха историите си, откривайки своите убежища аз си задавах въпросът, дали Ема ще се пребори с демоните си и ще позволи на Ник да бъде до нея?

 

Но докато получим този така желан отговор животът на Ема продължа. А тя започва да следва следите оставени от баба й. Тогава разбира, че едно старо обещание бе спазено, но не и по начина, по който всички си мислеха. Дава си сметка, че този човек продължава да е около нея. И понеже аз съм във вас и знам, че си задавате въпросите „Кой е той?“ и „Как се е променило обещанието?“ заради това се осмелявам да разкажа тази история.


Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)